Feiten en Fabels over Castratie en Sterilisatie van Honden

Feiten en Fabels over Castratie en Sterilisatie van Honden

Afbeelding over hondenonderzoek

Bellobox helpt graag bij het vergaren en verspreiden van wetenschappelijk onderzoek rondom het gedrag en de gezondheid van honden. Daarom wijzen wij je graag op de mogelijkheid deel te nemen aan een groot wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van castratie op het gedrag van honden. Via www.dog-knows.nl/onderzoek vind je alle nodige informatie. De onderzoekers zijn vooral op zoek naar mensen die van plan zijn hun hond binnenkort te laten castreren, maar ook als je daarvoor geen plannen hebt, kun je deelnemen.

Fabel: Reuen worden gecastreerd, teven worden gesteriliseerd

Castratie is het verwijderen van de eierstokken en mogelijk ook de baarmoeder bij teven, of het verwijderen van de testikels bij reuen. Sterilisatie is het onderbreken van de eileiders of zaadleiders. Zowel teven als reuen worden standaard gecastreerd. Ook laparoscopische sterilisatie (middels kijkoperatie) is in feite castratie.

Feit: Reuen worden vooral gecastreerd vanwege gedrag, teven vanwege gezondheid

Ongelukkige hond

Uit eerder onderzoek onder Nederlandse hondeneigenaren bleek dat 58% van de gecastreerde reuen werd gecastreerd om ongewenst gedrag te verhelpen. Dit was bij de gecastreerde teven maar 11%. Zij werden voornamelijk gecastreerd om melkkliertumoren en baarmoederontsteking te voorkomen.

Feit: Voor een gezonde reu heeft castratie meer mogelijke nadelen dan voordelen

Castratie van reuen verkleint de kans op goedaardige vergroting van de prostaat, maar vergroot juist de kans op kwaadaardige prostaattumoren. Daarbij komen bij gecastreerde honden orthopedische problemen (zoals heup- en elleboogdysplasie, scheuring van de kruisband en patella luxatie) en tumoren op plaatsen buiten het geslachtsstelsel (zoals de botten, de milt en de blaas) vaker voor dan bij intacte honden. Voor gezonde reuen heeft castratie op medisch gebied daarom meer nadelen dan voordelen.

Fabel: Voor een gezonde teef heeft castratie enkel medische voordelen

Een belangrijk argument voor castratie van teven is het verminderen van de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Hoe eerder de teef gecastreerd wordt, hoe kleiner de kans. Tegenover deze positieve effecten staan echter negatieve effecten, waarop de kans juist groter is bij castratie op jongere leeftijd. Het gaat hierbij vooral om de eerdergenoemde orthopedische problemen, een grotere kans op urine-incontinentie, en om tumoren in structuren buiten het geslachtsstelsel. Omdat melkkliertumoren en baarmoederontsteking relatief vaak voorkomen en ernstige gevolgen kunnen hebben, wordt castratie van teven doorgaans aanbevolen door dierenartsen. Wacht wel tot na de eerste loopsheid, om de kans op negatieve gezondheidseffecten te verkleinen.

Feit: Een chemische castratie is een goede test om te bepalen hoe een ‘echte’ castratie zou uitpakken

Als je overweegt om je reu te laten castreren, kun je eerst kiezen voor een chemische castratie. Er wordt dan een implantaat geplaatst dat een stofje afgeeft, waardoor de testikels tijdelijk geen hormonen produceren. Het implantaat werkt, afhankelijk van de dosering, een half jaar of een jaar. Er zijn zeker uitzonderingen, maar over het algemeen geeft een chemische castratie een goed beeld van de te verwachten effecten op het gedrag en de gezondheid van de hond.

Fabel: Een chemische castratie kun je zonder enig risico uitproberen

Het implantaat op zich is veilig, maar afhankelijk van de situatie kán het blijvende gevolgen hebben. Soms worden reuen na castratie onzeker(der). Als dat na een chemische castratie gebeurt, kan de hond daardoor een aantal negatieve ervaringen hebben met andere honden. Deze ervaringen zouden ook na uitwerken van het implantaat invloed kunnen hebben op zijn gedrag. Wat betreft de gezondheid, kan een chemische castratie een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het skelet, als het implantaat geplaatst wordt terwijl de reu nog in de groei is.

Feit: Castratie kan de kans op overgewicht vergroten

Niet alle wetenschappelijke onderzoeken zijn het overtuigend eens hierover, maar vooral bij reuen lijkt de kans op overgewicht groter na castratie. Dit kan voorkomen worden door zorgvuldig gekozen voeding en afgewogen hoeveelheden. Snacks passen natuurlijk prima in een gebalanceerd dieet, maar open de Bellobox met mate. Kijk eventueel op onze uitgebreide Snackipedia, en kies voor snacks met een lager vetgehalte, als je hond aanleg heeft voor overgewicht.

Fabel: Er is al voldoende onderzoek gedaan naar de gedragseffecten van castratie

In eerdere onderzoeken werden steeds intacte honden vergeleken met gecastreerde honden. Super interessant, maar in deze onderzoeken was niets bekend over het gedrag van de gecastreerde honden voordat zij gecastreerd werden. Daarom is niet met zekerheid te zeggen dat eventuele gevonden verschillen tussen de groepen een effect waren van de castratie: misschien waren de verschillen er daarvoor ook al. In het huidige onderzoek wordt het gedrag van dezelfde honden voor én na castratie vergeleken. Deelnemers vullen hiervoor tweemaal een zeer uitgebreide vragenlijst in. Dat maakt dit onderzoek uniek. Naast de honden die gecastreerd worden, is er een zogenoemde controlegroep van honden die intact blijven. Tijdens het onderzoek worden ze wel een half jaar ouder, net zoals de honden die gecastreerd worden. Daardoor kunnen we effecten van toegenomen leeftijd onderscheiden van effecten van castratie. De resultaten worden uiteindelijk gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, waardoor ze wereldwijd beschikbaar zullen zijn. Meer kennis over de effecten van castratie helpt bij het inschatten of castratie ongewenst gedrag kan verminderen, in situaties waar niet ongewenste voortplanting, maar het gedrag, de gezondheid en het welzijn van de individuele huishond centraal staan. Via www.dog-knows.nl/onderzoek vind je alle nodige informatie en de mogelijkheid om deel te nemen.

Laat een opmerking achter

Opmerkingen worden eerst nagekeken voor ze worden geplaatst