Zoals we vorige week in deĀ blogpost van LisanneĀ konden lezen is voedselovergevoeligheid een overkoepelende naam voor een abnormale reactie van het lichaam op bestanddelen in de voeding. Alle bestanddelen in het voer kunnen een allergische reactie opwekken, maar honden zijn het meest gevoelig voor rund, kip, zuivel, soja en mais. Verwerking of invriezen van deze ingrediĆ«nten heeft geen effect op de allergenen in het product. Wanneer een hond allergisch is voor een bepaald bestanddeel kan maar weinig nodig zijn om een reactie op te wekken.
Vandaag deelt onze voedingsexpert Marijke haar gedachten over hypo-allergene hondenvoeding.

Hypo-allergeen droogvoer voor honden
Er is een breed scala aan hypo-allergene hondenbrokken te vinden in dierenartspraktijken en dierenspeciaalzaken. Hypo-allergeen droogvoer bevat slechts ƩƩn eiwitbron (ƩƩn soort vlees of peulvruchten bijvoorbeeld) en ƩƩn zetmeelbron (denk hierbij aan aardappelen of rijst). Het idee is dat men zo een voeding kan vinden die bestaat uit ingrediƫnten die de hond nog niet eerder gegeten heeft. Vaak is de brok daarom volledig vrij van vlees om de kans op een reactie te verkleinen. Natuurlijk kan deze brok alsnog een reactie veroorzaken, omdat een hond ook allergisch kan zijn voor hetgeen hij nog niet eerder gegeten heeft.
Onherleidbare ingrediƫnten in hondenbrokken
Om een geschikt hypo-allergeen voer te selecteren voor je hond, is het van belang uit te zoeken welke eiwit- en zetmeelbronnen je hond zover al met regelmaat geconsumeerd heeft. Zo kun je een voor de hond nieuwe eiwitbron introduceren en eiwitbronnen vinden die de hond wĆ©l verdraagt. Echter wordt men van een ingrediĆ«ntenlijst op een zak hondenbrokken vaak niet veel wijzer.Ā
Termen als āvlees en dierlijke bijproductenā en āgranen en plantaardige bijproductenā zien we vaak terug tussen de ingrediĆ«nten. Maar wat betekent dit eigenlijk? Deze termen geven ons geen duidelijkheid over de dier- en graansoort die het voer bevat. Vaak heb je dus geen idee op welke allergenen je hond heeft gereageerd. Je weet namelijk niet welke ingrediĆ«nten je hond tot zover gegeten heeft.
Sommige merken zijn gelukkig wƩl open en eerlijk over de ingrediƫnten waaruit hun producten bestaan. Wil je vanaf het moment van aanschaf je hond droge voeding voeren? Dan ligt mijn voorkeur op een brok met een hoog vleesgehalte en, indien mogelijk, zonder mais, zuivel en soja. Kijk bijvoorbeeld eens naar het assortiment brokken van DARF.
Twijfelachtige ingrediƫnten in hypo-allergene hondenbrokken
Het spijsverteringsstelsel van onze honden is gespecialiseerd op het verwerken van vlees. Echter bevat hypo-allergeen voer vaak totaal geen vlees. Is dat niet wat verwarrend? De brok bestaat vaak zelfs volledig uit maĆÆs, terwijl dit een van de meest voorkomende allergenen is. Dit brengt mij flink wat twijfel, ik zou dergelijke voeding niet lukraak aanbieden aan mijn hond zonder andere opties te overwegen. Ook betekent het gebrek aan vlees dat de brok ontzettend rijk aan zetmeel is, een voedingsstof die voor een hond niet essentieel is. Wanneer mogelijk, zou ik dit vermijden. Wanneer je dierenarts een voedselovergevoeligheid vermoedt, kun je een hondendiĆ«tist inschakelen om verdere stappen te ondernemen. Er zijn namelijk vaak andere opties dan de eerste willekeurige hypo-allergene brok die de praktijk verkoopt. Voor sommige honden is een vlees-vrije hypo-allergene de enige uitkomst, maar vaak zijn ook andere opties het proberen waard.
Hondenbrokken kiezen
Wanneer je hond veel jeuk heeft en je dierenarts aangeeft dat voeding de meest waarschijnlijke oorzaak is, dan kun je zelf ook actie ondernemen zonder direct voor een hypo-allergene brok te kiezen. Bij aanschaf van nieuwe brokken is het verstandig eerst de ingrediĆ«ntenlijst van de huidige voeding van je hond te bestuderen. Is deze onduidelijk? Weet je niet precies welke vlees- en graansoort gebruikt wordt? Dan weet je nu nog niet welk ingrediĆ«nt jouw hond niet verdragen kan.Ā
Indien je brokken wilt blijven voeren, raad ik dan ook aan op zoek te gaan naar een brok waarvan alle ingrediĆ«nten herleidbaar zijn. Kies dan voor de zekerheid een brok zonder rund, kip, zuivel, soja en maĆÆs, de meest voorkomende allergenen.Ā
Probeer dit voer gedurende 6-8 weken uit (eventueel in overleg met een diƫtist) en onderneem pas verdere actie wanneer na deze periode geen verbetering plaatsvindt. Er zijn meerdere brokken verkrijgbaar die niet verkocht worden als hypo-allergeen, die veel vlees van slechts ƩƩn diersoort bevatten en niet zo rijk zijn aan zetmeel. Veel beter voor je hond dus, wanneer we naar het spijsverteringsstelsel van deze diersoort kijken!
Vers vlees bij allergie
Het voeren van een vers dieet heeft echter absoluut mijn voorkeur. Ik verwacht ook dat bij een bezoek aan een diƫtist het voeren van verse producten aan bod zal komen. Een dieet bestaande uit KVV of losse ingrediƫnten is geheel naar wens samen te stellen. Zo kun je als hondeneigenaar ieder ingredient dat je niet voeren wilt, compleet uitsluiten.
Voor honden zijn eiwitten en vetten de meest belangrijke energiebron. Zetmeel is zoals ik eerder aangaf niet nodig, maar wel goedkoop. Je vindt mede daarom veel zetmeelrijk plantenmateriaal terug in droge voeding, maar in een vers dieet kun je dit volledig weglaten. Zo excludeer je al een grote bron van mogelijke allergenen.
Voer je momenteel nog brokken? Dan kan een overstap naar gevarieerde verse voeding zelfs het gehele probleem al worden opgelost. Je sluit namelijk de onherleidbare ingrediĆ«nten en het overtollige plantenmateriaal uit. Blijft je hond na 6-8 weken KVV eten nog altijd symptomen vertonen, dan kan er met gebruik van verse voeding gemakkelijk een eliminatiedieet worden uitgevoerd.Ā

Eliminatiedieet
Hoe een eliminatiedieet precies in zijn werk gaat zullen we in een latere blogpost uitgebreid behandelen. Kort samengevat zal je je hond gedurende 6-8 weken vlees, bot en orgaan van Ć©Ć©n diersoort voeren. Je voegt dan een volgende diersoort toe wanneer er na deze periode geen symptomen meer zijn.
Iedere diersoort is los aan te schaffen, zowel in vorm van KVV (een mix van vlees, bot en orgaan) als in losse ingrediĆ«nten. Het samenstellen van een perfect gebalanceerd dieet duurt vaak erg lang. Maar je kunt op basis van verse ingrediĆ«nten een gezond en gevarieerd dieet creĆ«ren en dat is de moeite zeker waard.Ā
Het klinkt misschien lastig om je hond te verwennen met een heerlijke snack tijdens zoān langdurig experiment. Echter is datĀ met onze productenĀ gelukkig nog mogelijk! Excludeer je rund, kip en varken? Dan kun je hier een kijkje nemen naar de boxen vol individuele kauwsnacks van verscheidene diersoorten.Ā
Ons assortiment bevat een heel scala aan belonings- en kauwsnacks van paard tot hert en van kameel tot lam. Mocht je niet zeker weten of een box voor jouw hond geschikt is, stuur ons dan even een bericht via WhatsApp!
Voorkomen?
Binnen wetenschappelijke onderzoeken is er nog niets te zeggen over de oorzaak van voedselovergevoeligheid bij honden. Uit onderzoek bij mensen is wel het een en ander vastgesteld. Zo weten we bijvoorbeeld dat langdurige regelmatige blootstelling aan een allergeen een allergie kan veroorzaken. Ik raad dan ook aan vanaf jonge leeftijd altijd van smaken te wisselen zowel bij het voeren van brok als bij KVV. Eet je hond dagelijks kip of rund, dan bestaat er een kans dat een voedselovergevoeligheid wordt opgebouwd. Zeker kunnen we hier niet van zijn, maar variatie is hoe dan ook gezond. Baat het niet? Dan schaadt het niet!
Heeft jouw hond een voedselovergevoeligheid? We zijn benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Laat het ons vooral weten in een reactie!