In januari bespraken we goede voornemens, want fit worden doe je natuurlijk samen met je hond. Maar het hele jaar door is gezond en actief leven belangrijk, niet enkel na de jaarwisseling. Deze maand focussen we dan op de meest simpele manier van beweging voor je hond: wandelen.
Een wandeling met je hond hoeft niet saai te zijn. In tegendeel. Het wandelen met je hond kan zo veel meer zijn dan een blokje om of een toiletbezoek. Eerder legde Marijke uit hoe voeding een rol kan spelen tijdens een wandeling, voor trainingtraining en verrijking en sprak Jeffrey over zijn wandelreizen in Oostenrijk met zijn herdershond Kaya. Vandaag gaan we dieper in op het stukje training tijdens de wandeling.
Iedereen met een hond doet het elke dag: wandelen. Voor de een biedt wandelen enorm veel ontspanning, voor de ander is het een ware strijd. Wat doe je als je hond uitvalt naar andere honden?
Veel mensen denken dat een hond “dominant” is als hij blaft wanneer hij andere honden ziet. De praktijk leert dat veel honden die uitvalsgedrag vertonen onzeker zijn. De hond heeft bijvoorbeeld slechte ervaringen met andere honden en om zich te verdedigen kan de hond gaan blaffen. Hoe ga je hier het beste mee om? Training is en blijft maatwerk per individu, er is geen standaard manier van trainen.
Het meest belangrijke is dat je er als eigenaar voor moet zorgen dat het stressemmertje van jouw hond niet overloopt. Als jouw hond uitvalt naar andere honden gaat dat gepaard met veel stress. Vermijd het nabij passeren van andere honden en houd zo veel mogelijk afstand, om ervoor te zorgen dat het stresslevel van je hond afneemt. Pas dan kun je makkelijker trainen, zonder dat je de grenzen van je hond overschrijdt. Zodra het is gelukt om een periode andere honden te vermijden, is het tijd om aan de slag te gaan.
Zie je een hond in de verte en heeft jouw hond hem ook gezien? Beloon hem dan zodra hij jou weer aankijkt en contact maakt met jou. Je beloont je hond dus voor zijn eigen keuze om op jou te focussen. Zorg er altijd voor dat de afstand tussen jullie en de andere hond groot genoeg is. Als je hond merkt dat naar jou kijken een beloning oplevert, kun je kijken of je de afstand iets kunt verkleinen. Let wel op dat je dit heel voorzichtig doet, trainen van dit soort gedrag doe je liever in 10 kleine stapjes dan in 1 te grote stap. Als je de afstand plots te klein maakt, is de kans op een terugval in de training namelijk een stuk groter.
Door voldoende ruimte te houden is de kans op een onverwachte situatie kleiner. Honden houden enorm van voorspelbaarheid. Probeer situaties dus zo voorspelbaar mogelijk te maken. Jouw hond weet dat naar jou kijken in een moeilijke situatie iets positiefs oplevert. Probeer er ten alle tijden voor te zorgen dat er niet alsnog iets onverwachts negatiefs gebeurt voor je hond. Voldoende afstand zorgt ervoor dat de andere passerende hond niet alsnog veel te dichtbij komt, waardoor jouw hond zich onprettig gaat voelen. Hoe vaker je hond andere honden ziet zonder ongewenst benaderd te worden, des te beter de ervaring wordt. Je hond zal op den duur minder negatieve verwachtingen hebben wanneer hij andere honden ziet. Zo los je het probleem dus bij de kern op.
Daarnaast is het belangrijk dat jouw eigen gedrag ook voorspelbaar is. Blijf de hond dus consequent belonen voor het juiste gedrag. Ook als je denkt dat dit niet meer nodig is. Juist als de hond weet dat hij beloond wordt blijft de motivatie hoog om het juiste gedrag te blijven vertonen. Zo is de motivatie om te blaffen dus op den duur kleiner, dan de motivatie om naar jou te kijken!
Naast wandelingen waar je flink aan de slag bent met het trainen van gewenst gedrag, zijn ontspannen snuffel wandelingen minstens zo belangrijk. Zo krijgt je hond ook de kans om af te schakelen en te ontspannen. Zoek bijvoorbeeld een rustig bos op en laat de hond hier zoveel en zolang snuffelen als hij wil. Kies een korte route van bijvoorbeeld een kilometer of drie. Als de hond een ander paadje in wil, ga dan eens achter hem aan en kijk waar jullie uitkomen. Deze wandelingen zijn zo belangrijk. Door het snuffelen kan de hond ontspannen. Voor sommige honden is een bos te overweldigend en kun je beter thuis snuffel spellen aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld het voer in de tuin verstoppen, maar er zijn ook allerlei puzzels en snuffelmatten te koop.
Wil je het saaie dagelijkse rondje wat uitdagender maken? Laat je hond tijdens de wandeling op bankjes springen of tussen een rij paaltjes door slalommen. Hierdoor ben je op een leuke manier bezig met je hond en word een dagelijks rondje direct een stuk leuker voor zowel hond als eigenaar. Dit soort oefeningen kun je ook doen met andere honden op afstand, zeker wanneer je hond wat meer energiek is. Zo voldoe je aan een extra behoefte: beweging!
Vertoont je hond uitvalsgedrag? Zet je hond dan op voor succes. Maak het makkelijk voor je hond om het gewenste gedrag te vertonen! Dat is leuker en veel duurzamer, dan probleemsituaties opzoeken en de hond te straffen voor ongewenst gedrag. Onze honden zijn onze beste vrienden, laten we ze respecteren en met liefde behandelen!