Hier bij Bello focussen we op het aanbieden van gezonde, natuurlijke snacks voor de hond, dat wist je natuurlijk al. Alle producten zijn gemaakt van vlees, maar elke snack is anders!
De snacks verschillen niet alleen in diersoort, maar ook het type vlees en het formaat van snacks verschilt keer op keer. Tot zover bevatte dan ook iedere box, zoals de proeverij of de premium box, een aantal trainers (zoals kleine stukjes zalm), een aantal zachte grotere snacks (zoals hertenlong) en een aantal kauwartikelen (zoals buffeloren of kophuid). Ieder item heeft daarmee dan ook een ander doeleinde.
We introduceerden afgelopen week onze nieuwste Doorbijtersbox, de box gevuld met echte kakenkrakers. Vandaag beantwoorden we dan ook de passende vraag:
Waarom vindt mijn hond het leuk om zo lang te kauwen op gezonde kauwsnacks?
Waarom is kauwen leuk voor een hond?
Wanneer ik op zoek ga naar andere teksten over de kauwbehoefte bij honden lees ik vaak dat er bepaalde stofjes in de hersenen vrijkomen bij het kauwen. Het stofje dat genoemd wordt verschilt tussen schrijvers, maar wetenschappelijk onderbouwen kan men het niet. Het klinkt heel leuk, al die mooie termen, maar eigenlijk is het heel logisch dat al deze stofjes vrijkomen. Neurotransmitters (kijk, wij kunnen ook leuke termen gebruiken) komen vrij bij elk ding dat dieren doen. Alle handelingen die honden verrichten vereisen deze stofjes. We onderbouwen onze tekst dan ook maar op gezond verstand, niet specifiek op de werking van de hersenen.
Simpel gezegd zit het zo:
Een hond eet vanaf dag één bij de moeder, en stapt op erg jonge leeftijd al over op vast voedsel. De kaken worden dus een aantal weken na geboorte al gebruikt om een eerste levensbehoefte te voorzien: eten. Aangezien eten zo ontzettend belangrijk is en er vrijwel altijd gekauwd wordt bij het eten, worden deze twee dingen aan elkaar gelinkt. Eten is goed, dus kauwen is goed. Een hond kauwt dus graag, omdat dit goed voelt!
Waar komt destructief kauwen vandaan?
We herkennen het als hondeneigenaar waarschijnlijk allemaal in enige mate: een verscheurd kussen, tandafdrukken in een stoelpoot, of een hap uit je favoriete sportschoenen. Tsja, met een hond in huis loop je net wat meer risico op vernietiging van je hebben en houden!
Met name jonge honden gebruiken hun bek om de wereld te verkennen, maar ook de volwassen hond gebruikt zijn/haar bek veel. Honden hebben immers geen duimen om dingen vast te houden, dus de mond wordt veel benut. Het is dan ook niet verrassend, dat een hond af en toe ergens zijn tanden in zet.
Wanneer een hond onvoldoende uitdaging krijgt, in de vorm van beweging, spel en nadenken, zal er een vorm van frustratie opbouwen. Een hond die zich verveelt en opgekropte energie heeft zal deze op enige manier proberen kwijt te raken. Per individu verschilt de wijze van gedrag waarmee dit geuit wordt en niet elke hond zal dingen doen die voor ons als eigenaar vervelend zijn. Maar vervelend of niet, houd je hond lekker bezig, dat kan een hoop problemen schelen maar houdt ook onze beste vriend blij! En dat is het meest belangrijke. Kauwsnacks kunnen hierin echter ook een uitkomst zijn!
Natuurlijk is het voorkomen van destructief kauwgedrag de eerste stap. Niet alleen om je kussens, stoelen en schoenen heel te houden, maar ook om veiligheid voor je hond te garanderen. Een bench kan daarvoor een geschikte optie zijn, maar ook een andere ruimte die zo ingericht is dat je hond niets kan vernielen, zoals een logeerkamer of bijkeuken, is een mogelijkheid.
Destructief kauwen helpen voorkomen met gezonde, natuurlijke kauwsnacks
Een hond kauwt dus graag, omdat kauwen geassocieerd wordt met eten. Heel soms wordt daar een tafelpoot de dupe van. Maar de motivatie is altijd groter om te kiezen voor voedsel dan voor een willekeurig object in je woonkamer. Kauwen op iets eetbaars is dus leuker dan kauwen op een tafelpoot.
Natuurlijk is het aanbieden van voldoende fysieke en mentale uitdaging erg belangrijk bij het bieden van voldoening bij je hond. Dat is de basis van het voorkomen van verveling. Daarnaast kan het aanbieden van een kauwsnack er voor zorgen dat de kans op destructief kauwen kleiner wordt!
Wanneer af en toe een lekkere kauwsnack wordt aangeboden, wordt de natuurlijke drang tot kauwen steeds verzadigd. Wissel je dan van smaak (diersoort) en structuur (lichaamsdeel waar de kauwsnack van gemaakt is), dan blijven de kauwsnacks keer op keer interessant. Hoe langer een hond moet wachten op een specifieke kauwsnack, hoe groter het verlangen wordt. Afwisselen is dus veel leuker! En een mooie bijkomstigheid van het varieren van deze kauwsnacks, is dat je over lange tijd een breed spectrum aan voedingsstoffen voert.
Kauwsnacks kunnen op zo’n intervalschema (afwisselend voeren met een wachtperiode) zelfs ingezet worden voor het leren omgaan met bepaalde spannende situaties. Denk hierbij aan vuurwerk- en onweersangst, of veel simpeler nog de angst voor een stofzuiger. Wanneer een hond waardevolle snacks enkel aangeboden krijgt in bepaalde situaties, kunnen deze situaties van spannend veranderen naar normaal en uiteindelijk zelfs een positieve ervaring zijn. Ook werken aan verlatingsangst kan op deze wijze, maar wij raden jullie niet aan je hond alleen te laten tijdens het eten. Veiligheid staat voorop!
En daarbij komt dan ook onze nieuwe Doorbijtersbox goed van pas. Een hele box vol gevarieerde kauwsnacks van verschillende diersoorten en verschillende delen, zoals huid, oren en spiervlees. Deze box is zelfs geschikt voor de aller sterkste kaken. Mijn honden Mojo en Venus hebben in de video die je bovenaan deze blogpost terugvindt de buffeloren en hertenkophuid uit deze box getest. Een buffeloor ging bij deze powerkauwers maximaal 45 minuten mee, een stuk hertenkophuid ruim anderhalf uur! Wij zijn positief verrast.
Heb jij dus zo’n hond met alligatorkaken die voorheen iedere snack binnen een aantal minuten (of seconden) verslond? Probeer dan eens onze nieuwste Doorbijtersbox!