De maand januari staat bij de meeste mensen in het teken van goede voornemens. Al is het wat cliché, hier doen ook wij bij Bellobox aan mee. Ook honden hebben baat bij jouw goede voornemens! Wij hopen onze fans, die al verstandige keuzes maken in de snacks die ze hun honden voeren, waar nodig op meer vlakken te motiveren zo gezond en verantwoordelijk mogelijk om te gaan met hun hond.
Niet alleen kun je als eigenaar nadenken over betere voeding of samen fitter worden, ook in de omgang met je hond kun je doelen stellen voor 2022. Iets waar je elke dag zowel bewust als onbewust mee bezig bent (en misschien wel het allerbelangrijkste) is de band met jouw hond. Die band tussen jou en je hond versterken, hoe doe je dat?
Stel realistische doelen
Het stellen van doelen die op dit moment niet haalbaar zijn zorgt voor frustratie bij zowel jou als je hond. Valt jouw hond uit naar andere honden? Stel dan niet het doel dit gedragsprobleem binnen een week op te lossen, dat is simpelweg niet haalbaar. Het is voor je hond maar ook voor jou als eigenaar fijner om dit doen in kleinere doelen op te splitsen en stapsgewijs naar een oplossing te werken. Kies als eerste stap bijvoorbeeld een drempel van 25-50 meter afstand tot andere honden, die je niet overschrijdt. Zo wordt het negeren van de prikkel voor jouw hond een stuk makkelijker.
Frustratie verbergen voor je hond is onmogelijk, je hond pikt jouw emoties direct op. Daarbij kan frustratie ervoor zorgen dat je te snel gaat in de training van je hond, waardoor je stappen achteruit zet in plaats van vooruitgang boekt. Het is dus belangrijk kleine haalbare doelen te stellen. Wees je heel bewust van de succesmomenten, ook al zijn ze maar heel klein. Dit zorgt voor een positief gevoel bij jou en dat straal je dan ook uit naar je hond.
Blijf van je hond af
Als je hond iets doet wat hij liever niet ziet, geef hem dan geen fysieke correcties. Hiermee doel ik op: op de rug leggen terwijl je hond dit niet wil, een tik in de hals of op de snuit, een hakje in de zij, een ruk aan de lijn en ga zo maar door. Het toedienen van een oncomfortabele stimulus (de fysieke correctie) zal op den duur de emotie van je hond in relatie tot jou als eigenaar minder positief maken. Dit zorgt dus voor een beschadiging van jullie band.
Fysieke correcties zijn niet de enige manier om gedrag af te leren, of beter gezegd om gewenst gedrag aan te leren. Consistentie is in deze training erg belangrijk. Leer je hond het commando nee, zodat hij weet wat er van hem verwacht wordt.
Er zijn veel leuke manieren om een hond te leren wat nee (of een ander gewenst woord) betekent: ik stop met wat je aan het doen bent. Je kunt bijvoorbeeld een kleine snack uit je Bellobox op de grond leggen en bedekken met je hand. Snuffelt de hond aan je hand, dan doe je niets. Gaat hij weg met zijn neus, dan zeg je ‘nee’. Je hond leert op den duur dat aandacht schenken aan jou en afstand nemen van hetgeen hij wil, gelinkt is aan het woordje ‘nee’. Je zegt daarom tijdens het aanleren niet ‘nee’ wanneer de hond ongewenst gedrag vertoont, maar wanneer hij kiest ermee te stoppen. Heeft je hond netjes het koekje genegeerd en jou aandacht geschonken, dan haal je je hand weg en geef je je hond toestemming zijn snack op te eten.
Trekt je hond aan de lijn? Dan is een ruk geven aan de lijn is niet de manier om dit op te lossen. Je kunt er voor kiezen om een commando aan te leren om de hond te leren dat hij aan de voet moet blijven lopen. In plaats van trekken afleren, leer je dus een nieuw gedrag aan.
Een andere manier om lopen aan een losse lijn aan te leren, is door te is stoppen met lopen wanneer je hond aan de lijn trekt. Je houdt de spanning op de lijn en zodra je hond deze verwijdert (door terug in jouw richting te gaan) en je oogcontact geeft, loop je door. Je hond leert zo, dat trekken geen zin heeft, dat hij met trekken aan de lijn nergens naar toe gaat en niets nieuws zal zien of ruiken. Hierin zul je ontzettend consistent moeten zijn en weken tot maanden aan moeten werken. Als je dit volhoudt kun je ontzettend succesvol zijn in het afleren van het trekken aan de lijn.
Bied je hond steun
Er bestaan helaas nog heel veel misvattingen over het bieden van steun aan een hond die zich niet prettig of zelfs angstig voelt. Dit komt met name omdat er wordt gezegd dat je de angst van je hond dan beloont. Echter is angst een emotie en een emotie kun je niet belonen. Een emotie is namelijk geen gedrag, de angst emotie uit zich in reflexmatige acties die de hond niet onder controle heeft.
Je kunt wel de emotie beïnvloeden en veranderen door je hond te steunen, zodat hij zich hopelijk prettiger gaat voelen. Over tijd kan de emotie tegenover een bepaalde stimulus in zoverre veranderen, dat je hond niet meer angstig zal zijn. Als eigenaar ben jij een veilige haven voor jouw hond, bied hem dus zeker steun als hij dit nodig heeft. Dit bevestigt het vertrouwen en zorgt ervoor dat jouw hond weet dat hij altijd bij jou kan komen als hij iets moeilijk vind.
Maak tijd voor je hond
Ons sociale leven loopt altijd door dankzij social-media. Hierdoor worden we helaas vaak afgeleid van wat echt belangrijk is. Ga je op pad met je hond of zit je lekker met hem op de bank, leg je telefoon dan eens wat vaker weg. Onze honden zijn volledig afhankelijk van ons. Zitten toch regelmatig een aantal uren alleen en wij zijn hun wereld. Als je dan op pad gaat met je hond of gezellig samen gaat knuffelen, gun hem dan je volledige aandacht.
Ga eens wat vaker naar een bos of andere nieuwe omgeving. Gun je hond daar alle tijd om te snuffelen en de omgeving te verkennen. Wil jij linksaf maar je hond vindt rechts eigenlijk veel interessanter, ga dan eens met hem mee. Ga samen de boel verkennen zonder dat jij altijd bepaalt hoe er gelopen wordt. Als afwisseling op de alledaagse wandelingen is dit voor zowel jou als je hond enorm leuk om te doen.
Een hobby voor jou en jouw hond?
Samen aan de slag in een sport of een andere vorm van werken, zoals speuren. Kies vooral voor een bezigheid, die goed aansluit bij de genetische aanleg van het ras van je hond. Ook dit soort activiteiten zorgen voor een verbetering van de band tussen jou en je hond. Jij leert zo ook andere hondeneigenaren kennen met vergelijkbare interesses en je hond kan iets doen wat hij hartstikke leuk vindt. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel opties: denk bijvoorbeeld aan gehoorzaamheidscursussen, agility, speuren en ga zo maar door. Er is eigenlijk voor elke baas-hond combinatie wel iets te vinden waarvan jullie beide kunnen genieten.
Er zijn dus voldoende kleine dingen die je kunt doen om de band met jouw hond te versterken! Waar begin jij aan, deze week?