In januari bespraken we goede voornemens, want fit worden doe je natuurlijk samen met je hond. Maar het hele jaar door is gezond en actief leven belangrijk, niet enkel na de jaarwisseling. We bespraken al eerder het canicrossen, een sport waarbij mens en hond samen hardlopen en elkaar ondersteunen. Maar dat kan ook met meer snelheid en power, op de fiets! Vandaag gaat Rundog trainster Christel Bouwmeester verder in op bikejøring, een sport voor fanatieke hondeneigenaren!
Sledehonden trainen zonder sneeuw
Sledehonden zijn gefokt om kilometerslang sledes voort te trekken door diepe sneeuw. Maar ook in de zomermaanden is het van belang hun conditie op peil te houden en je doet deze honden geen groter plezier dan lekker te rennen. Om ook zonder sneeuw te kunnen trainen, zijn mushers gestart in deze warmere maanden hun honden te trainen met onder andere de mountainbike. Op deze manier blijven de honden getraind en in goede conditie om in de wintermaanden verder te werken voor de slede. Hieruit is het bikejøren ontstaan, een sport die later is overgewaaid naar meerdere delen van de wereld. Zo dus ook naar Nederland.
Teamwork
Bikejøring is niet zomaar fietsen met je hond. Bij deze sport loopt je hond vóór de fiets. Je vormt een team met je hond. De hond trekt jou voort en jij ondersteunt je hond door mee te fietsen. Je moet dus zelf ook beschikken over een goede persoonlijke conditie en ervaring hebben met mountainbiken voordat je je hond voor de fiets zet. Denk hierbij aan goede schakel- en remtechniek, ervaring in bochten maken en het bezitten van een goede balans.
Het tempo ligt tijdens bikejøren over het algemeen best hoog, waardoor het vertrouwen in elkaar erg belangrijk is. Je begeleidt je hond in deze sport met rust en respect. Toch bepaal jij als begeleider uit veiligheidsoogpunt altijd het tempo, wat veel training vergt maar ook betekent dat je hond openstaat voor communicatie.
Bikejøring voer je alleen uit op een zachte ondergrond, ter bescherming van het hondenlichaam. Je sport dus bijvoorbeeld op paden door het bos en zandpaden tussen akkers.
Welke hond kan bikejøren?
Vele rashonden en kruisingen zijn geschikt om mee te fietsen, al hebben grotere rassen in veel gevallen bij intensiever biken de voorkeur. Toch kunnen ook kleinere honden hier veel plezier aan beleven en ontzettend hard meerennen. Veel kleine staffordshire bull terriers rennen soms harder en met meer uithoudingsvermogen dan sommige grote rasronden.
Als je start met bikjöring is het van belang dat je hond minimaal 18 maanden oud is. Start zeker niet eerder, de groeischijven van je hond moeten eerst gesloten zijn voor ze met deze krachten belast worden. Zo voorkom je problemen op latere leeftijd. Introductie aan commando’s en rustig bewegen naast de fiets is wel aan te raden.
Ontheffing
In Nederland is het verboden om je hond als trekkracht te gebruiken. Hierover is meer te lezen in het Trekhondenbesluit. Deze wet is in het verleden opgezet om te voorkomen dat honden voor de hondenkar gebruikt zouden worden om goederen te vervoeren.
Voor zowel canicross als bike- en stepjøring is een uitzondering gemaakt. Er zijn 5 raszuivere sledehondenrassen welke op vertoon van een stamboom voor het bikejøren geen ontheffing nodig hebben: Syberische Husky, Alaskan Malamute, Samojeed, Groenlandhond en Eskimohond.
Heb je een ander ras of een kruising van 1 van bovenstaande rassen dan is het verplicht een ontheffing voor je hond te bezitten. Een ontheffing bestaat uit een keuring van je hond door een dierenarts, hiermee kun je de ontheffing aanvragen bij het RVO. Een ontheffing aanvragen kost niets en je ontheffing is een jaar geldig. Ook voor een sledehond raden we een keuring door je dierenarts aan, voordat je aan een intensieve sport als bikejøren begint.
Benodigdheden
Om bikejøring te beoefenen heeft je hond een goed passend trekharnas nodig, bij voorkeur gepast door een Rundog trainer. Deze moet precies de juiste maat hebben, zodat het de trekkracht goed wordt verdeeld over het hondenlichaam.
Door middel van een treklijn wordt je hond aan je fiets verbonden. Deze treklijn is gedeeltelijk of geheel elastisch, om schokken op het hondenlichaam te voorkomen. Om te voorkomen dat je treklijn in het voorwiel van je fiets komt, gebruik je een fietsantenne. Daarnaast draag je tijdens het biken een helm, veiligheidsbril en handschoenen.
Privé training of workshop
Het is aan te raden een privé training of workshop te volgen wanneer je gaat starten met een intensieve hondensport. Ook is canicross ervaring is een pré, voor je op de fiets stapt. Zo kun je vanuit vertrouwen en veilig de paden op en genieten van deze mooie hondensport.
Wil je graag meer informatie of ben je geïnteresseerd in een workshop of privé training?
Je kunt me bereiken via: info@godogsports.nl
Voor meer informatie: www.godogsports.nl
Wellicht tot ziens,
Christel Bouwmeester
Rundogtrainer Go Dogsports