Allergieën en voedselintoleranties komen vaak voor bij honden – en ze zorgen voor veel ongemak. In deze aflevering van Bello’s Podcast spraken we met dierenarts Piet Hellemans, bekend van Stichting Dierenlot en televisie, over hoe je deze klachten herkent, wat je eraan kunt doen én hoe je ze mogelijk kunt voorkomen.
De twee grote boosdoeners: allergie & intolerantie
Volgens Piet zijn er twee hoofdcategorieën als het gaat om overgevoeligheidsreacties bij honden:
1. Voedselallergieën
Dit zijn immuunreacties op specifieke eiwitten in voeding zoals rund, kip, lam, vis of gluten. De symptomen uiten zich meestal als:
-
Overmatige jeuk of krabben
-
Roodheid of huidontstekingen
-
Oorontstekingen of likken aan poten
2. Omgevingsallergieën
Bijvoorbeeld voor pollen, stofmijt, vlooien of gras. Ook hier is jeuk het belangrijkste symptoom, vaak op plekken als:
-
Gehoorgang
-
Tussen de tenen
-
Lies, oksels of staartbasis
En dan is er nog de voedselintolerantie – iets wat vaak verward wordt met een allergie, maar waarbij het immuunsysteem géén rol speelt.
Intoleranties: hoe herken je het verschil?
Voedselintolerantie veroorzaakt vooral maag- en darmklachten:
-
Wisselende ontlasting of chronische diarree
-
Winderigheid, een rommelende buik of braken
-
Verminderde of wisselende eetlust
Een allergie daarentegen kan zelfs bij een minuscule hoeveelheid van het allergeen een ernstige jeukreactie veroorzaken. Intoleranties zijn vaak afhankelijk van de hoeveelheid: hoe meer je hond binnenkrijgt, hoe groter de kans op klachten.
Een belangrijke theorie: waarom zijn allergieën zo veel vaker aanwezig?
Piet Hellemans benoemt ook een interessante theorie die bij mensen én dieren speelt: de "hygiënehypothese". Deze stelt dat ons immuunsysteem te weinig uitdaging krijgt omdat we in een relatief steriele, schone omgeving leven.
In het verleden werden mensen (en dus ook hun honden) voortdurend blootgesteld aan parasieten, bacteriën en andere micro-organismen. Ons immuunsysteem had het toen druk genoeg. Nu die natuurlijke ‘tegenstanders’ grotendeels zijn verdwenen, zoekt het immuunsysteem als het ware zelf een vijand – en richt zich op onschuldige stoffen zoals pollen, voedingseiwitten of huisstofmijt.
Deze theorie kan verklaren waarom allergieën de afgelopen decennia sterk zijn toegenomen, zelfs bij jonge honden.
Extra symptoom om op te letten: ontstoken anaalklieren
Naast de bekende symptomen van allergieën (zoals krabben of oorontstekingen), benoemt Piet nog een belangrijk signaal: ontstekingen aan de anaalklieren.
Hoe herken je dit?
-
Sleetje rijden (met de anus over de grond schuren)
-
Persen zonder resultaat bij het poepen
-
Overmatig likken of bijten rond de staart
Dit kan duiden op een allergische oorzaak en is dus absoluut reden om actie te ondernemen.
Conclusie
Of het nu om een allergie of intolerantie gaat: als jouw hond jeuk, huidproblemen of maag-darmklachten vertoont, is het tijd om actie te ondernemen. Met een eliminatiedieet, goede vlooi-preventie, en het uitsluiten van veelvoorkomende allergenen (zoals rund, kip, gluten en granen), kun je vaak al veel verlichting bieden. En goed nieuws: sommige honden groeien zelfs over hun allergie heen.
Blijf alert op signalen als krabben, sleetje rijden, braken of onregelmatige ontlasting – en overleg tijdig met je dierenarts.
Luister de audio: